Łąka na
talerzu
Czyli jak
przygotować posiłek z łąkowych chwastów, ziół i kwiatów. Jeśli tylko mieszkacie
na wsi wystarczy mały spacer na łąkę, jeśli w mieście- to pamiętajcie nie
koście trawnika na działce. Z najbardziej powszechnych roślin można przygotować
ciekawą sałatkę, deser czy nawet obiad. Spośród mijanych codziennie roślin
jadalne są: stokrotki – smakują trochę jak marchewka, gdyż też mają B-karoten,
bluszczyk kurdybanek, mlecze-mogą być gorzkie, dlatego dobrze łączyć je z
ocetem, można jeść pokrzywę, jest bardzo zdrowa, podobnie jak pokrewna jej
jasnota(każde dziecko z małej miejscowości chyba zna „słodką pokrzywę”) nie
zaszkodzą chabry, ani koniczyna, ani różowa ani biała. W ogródku można zbierać
z myślą o jedzeniu różę, miechunkę, nagietki, hibiskus, lawendę, nasturcje,
lilia tygrysia czy szafirki.
Spożywanie
jadalnych kwiatów i ziół nazwano floroterapią , gdyż kwiaty zawierają sporo dobrych
dla zdrowia substancji jak mikroelementy- magnez, wapń, fosfor i potas,
przydatne karotenoidy: luteinę, wiolaksantynę, rubiksantynę, krypto ksantynę.
Karotenoidy i flawonoidy zawarte w roślinach wymiatają wolne rodniki, maja więc
działanie przeciwrakowe. Co więcej znajdziecie w nich witaminy C i E, prowitaminę A i luteinę. Mogą pełnić
funkcje antybiotyków przez ich działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i
antywirusowe . Pamiętajcie tylko, że rzecz jasna- nie wszystkie piękne kwiaty
są jadalne- o roślinach trujących innym razem.
Mogę
zaprezentować wam kilka inspirujących przepisów na potrawy z ziół i kwiatów.
Traviatta J
Czyli łąkowa
sałata
- · 1 szklanka liści mniszka lekarskiego
- · Pół szklanki liści młodej pokrzywy
- · Ćwierć szklanki bluszczyka kurdybanka
- · Szklanka pędów gwiazdnicy
- · Klika kwiatów i listków koniczyny,
- · Pół szklanki liści krwawnika
- · Pół szklanki liści szczawiu
- · 1 szklanka liści babki wąskolistej
- · Kwiatki stokrotki, mniszka, wieczornika damskiego,czosnaczku
- Ćwierć opakowania serka feta
- · 1 łyżka octu jabłkowego
- · 3-4 łyżki oliwy
- · 1 łyżeczka miodu
- · 2 łyżki musztardy- może być francuska, wtedy polecam mniej octu
- · Sól
Wszystkie rośliny porządnie umyć na sitku. Pokroić listki, ser, wsypać do miski,doprawić solą, oliwą i musztardą. Przystroić kwiatami.
Moi drodzy jeśli tylko ten przepis przypadnie wam do gustu,
będę mogła podzielić się niejednym. Inspirowałam się świetną książką chemiczki
Małgorzaty Kalemby-Drożdż, więc prozdrowotny
wpływ jedzenia określonych kwiatów i ziół , które tu
przedstawiłam, jest poparty przez środowisko naukowe .
Komentarze
Prześlij komentarz