Magia najprawdziwsza: zmień kolor drinka :)
A teraz drogie czarodziejki, gdy na dworze wreszcie zaczyna przygrzewać dam Wam kilka czarujących przepisów na fajne napoje z ziół i kwiatów inspirowane książką o jadalnych kwiatach znanej chemiczki Małgorzaty Kalemby Drożdż.
Świetnym pomysłem jest chociażby napój z chabra bławatka, który to kwiatek choć pełen szafiru lekko sfermentowany daje napój musujący i soczyście różowy.
Przepis:
1 szklanka płatków chabra
4 szklanki wody
3 kopiaste łyżki cukru
Płatki chabra zasypać cukrem i zalać wodą o temperaturze pokojowej .Szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni. Napój będzie mieć orzeźwiający lekkokwaśny smak.
Równie świetna jest herbata "Magiczny bukiet"
Nie wiem jak wy,bardzo lubię ją kreować.
Wystarczy użyć
-8 łyżek herbaty liściastej
-łyżkę suszonych płatków słonecznika
-łyżkę suszonych płatków róży
-łyżkę suszonych fiołków wonnych
-łyżkę suszonych bratków polnych
-łyżkę suszonych płatków nagietka
-łyżkę płatków chabra bławatka
.Zaparzać przy użyciu 1-2 łyżeczki na filiżankę, suszone kwiaty przechowywać szczelnie.
Komentarze
Prześlij komentarz