Przejdź do głównej zawartości

           Zioło na dziś: Kakaowiec właściwy


Dawno, dawno temu, bo 3000 lat temu u Olmeków...tak rozpoczyna się piękna historia o Theobrama cacao. Ta cudowna roślina, która przywraca uśmiechy na nasze usta jest niewielkim drzewem rosnącym w Ameryce Południowej i Środkowej. Po Olmekach sztuka fermentacji kakao stała się udziałem Azteków i Majów. Do sfermentowanego, następnie uprażonego kakao dodawali oni papryczki chili, masę z kukurydzy, wodę i inne składniki i mełli na miękką masę .
A gdy już wszystko ubili powstawał przyjemny, pieniący się napój o lekko pikantnym smaku. Była to swoista ambrozja Mezoamerykan, „napój bogów”jak twierdzili.



 Europa doczekała się swojej ambrozji dopiero w XVI wieku, gdy sprowadzili ją Hiszpanie.
Kakao jest niewątpliwie dobrym dla zdrowia wyrobem, już parę wieków temu było postrzegane jako lekarstwo na dnę moczanową, gorączką, stany zapalne, zapalenie oskrzeli, gruźlicę, zaburzenia nerek. A tłuszcz kakaowy używano do różnorakich maści i balsamów.
Teraz wiemy jeszcze, że jego ogromnym plusem są flawonoidy, gdyż mają działanie antyoksydacyjne, a to jak pewnie wiecie daje zbawienne działanie w kontekście jak najdłuższego i jak najzdrowszego życia, także jak najdłuższego zachowania nieskazitelnej urody, bowiem chodzi tu o permanentną odnowę komórek, a przede wszystkim z dużym prawdopodobieństwem zapobieganie rakowi.  
I choć istnieje 20 gatunków kakao, to tylko ta jedna Theobroma nadaje się do produkcji kakao. Roślina ma skórzaste, zimozielone liście, ponadto kwiaty i owoce z krótkimi ogonkami. Owoce mogą być żółte lub fioletowawe, a gdy dojrzeją stają się ciemnobrązowe. Za ich piękną barwę odpowiada
Preferuje klimat wilgotny i gorący, a więc hodowana jest głównie w Afryce Zachodniej, Malezji, Brazyli, też w Meksyku, Ameryce i Wyspach Karaibskich.
Warto docenić też obecność takich składników jak polifenole, które z kolei sprawiają, że czekolada ma właściwości przeciwzapalne.

Ponadto kakao , spożywane na gorzko, zapobiega utlenianiu „złego” cholesterolu LDL, który powoduje tworzenie laszek miażdżycowych. Z kolei powoduje gromadzenie „dobrego” cholesterolu HDL. Z kolei masło czekoladowe, czekolada zawiera takie tłuszcze jak kwas oleinowy(nienasycony), stearynowy i palmitynowy.
Tylko gdy stosujemy tą czekoladę i kakao ewidentnie dla zdrowia, warto wybierać taką gorzką czekoladę, o zawartości powyżej 70% polifenoli.
No i oczywiście pamiętajcie, moi Czytelnicy, że od nadmiaru słodkości na pewno kilogramów na dłuższą metę nie ubędzie. Zarazem ma też w sładzie teobrominy i trochę kofeiny, pite przed snem może trochę pobudzać. Teraz już z większą aprobatą pozwolicie sobie na kubek gorącego kakao zimą :) . Na zdrowie! 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

 
 Zioła na kobiece dni- co wybrać? Jeśli przechodzenie dni związanych z menstruacją jest dla Was uciążliwe, to zaraz opowiem Wam po które zioła naprawdę warto sięgać, gdy jajniki nie chcą nam dać spokoju, gdy macica nie czuje się dobrze, boli od razu całe podbrzusze i odbiera nam to cały humor.  Dzięgiel chiński  Dzięgiel chiński to wspaniała roślina. Zawiera fitoestrogeny, flawonoidy, fitoestrole, wapń, chrom, kobalt, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk i witaminy (B2, B9,B12,E) . To idealne rozwiązanie dla kobiecej gospodarki hormonalnej, która potrzebuje przecież fitoestrogenów.  Jak pomaga? Łagodzi uderzenia gorąca, zmniejsza suchość pochwy, w czasie menopauzy, wzmacnia też mięśnie Kegla, także skóra staje się bardziej gładka, gdy jest sucha. Dodaje kumaryn, te rozszerzają nam naczynia krwionośne. To także plus dla ośrodkowego układu nerwowego.  Wiecie, tylko ten korzeń jest najcenniejszy. Zwykły, beżowy korzeń, trochę niczym imbir.   Jak stoso...
 Błękitna pełnia już za dwa dni - 22.08! Niebieska pełnia to taka, która powstaje drugi raz w miesiącu, dawniej miano to przyjmowała, także trzecia w miesiącu, która pojawiała się na niebie w czasie jednej astronomicznej pory roku.  Co ciekawe, gdy w roku występuje na ogół 12 pełni, gdy jest ich 13, ostatnia z nich, przyoblecze niebieskie szaty. Gdy zazwyczaj spotykamy Księżyc przystraja się w odcienie bieli, beżu, ecru, czemu tym razem będzie inaczej? W przypadku choćby Czerwonego Księżyca wynika to z pyłów kosmicznych, a także pochodzące z erupcji wulkanów, które się dostają dodatkowo i także odbijają światło.  Z Księżycem Błękitnym jest trochę inaczej, tu o barwie decydują cząsteczki pary wodnej w atmosferze. Zatem im obiekt dalej się znajduje, tym jego barwa jest bardziej niebieska.  Można powiedzieć że niezwykłe zjawisko astronomiczne nastąpi w niedzielę 22. sierpnia 2021 w pełni Wodnika. I będzie to ponoć czas na przełamanie się, wprowadzenie sporych zmian w sw...