Zioło na dziś: Kakaowiec właściwy
Dawno, dawno temu, bo 3000 lat temu u Olmeków...tak rozpoczyna się piękna
historia o Theobrama cacao. Ta cudowna roślina, która przywraca uśmiechy na
nasze usta jest niewielkim drzewem rosnącym w Ameryce Południowej i Środkowej.
Po Olmekach sztuka fermentacji kakao stała się udziałem Azteków i Majów. Do
sfermentowanego, następnie uprażonego kakao dodawali oni papryczki chili, masę
z kukurydzy, wodę i inne składniki i mełli na miękką masę .
A
gdy już wszystko ubili powstawał przyjemny, pieniący się napój o lekko
pikantnym smaku. Była to swoista ambrozja Mezoamerykan, „napój bogów”jak
twierdzili.

Europa doczekała się swojej ambrozji dopiero w
XVI wieku, gdy sprowadzili ją Hiszpanie.
Kakao jest
niewątpliwie dobrym dla zdrowia wyrobem, już parę wieków temu było postrzegane
jako lekarstwo na dnę moczanową, gorączką, stany zapalne, zapalenie oskrzeli,
gruźlicę, zaburzenia nerek. A tłuszcz kakaowy używano do różnorakich maści i
balsamów.
Teraz wiemy
jeszcze, że jego ogromnym plusem są flawonoidy,
gdyż mają działanie antyoksydacyjne, a to jak pewnie wiecie daje zbawienne
działanie w kontekście jak najdłuższego i jak najzdrowszego życia, także jak
najdłuższego zachowania nieskazitelnej urody, bowiem chodzi tu o permanentną odnowę
komórek, a przede wszystkim z dużym prawdopodobieństwem zapobieganie rakowi.
I choć
istnieje 20 gatunków kakao, to tylko ta jedna Theobroma nadaje się do produkcji
kakao. Roślina ma skórzaste, zimozielone liście, ponadto kwiaty i owoce z
krótkimi ogonkami. Owoce mogą być żółte lub fioletowawe, a gdy dojrzeją stają
się ciemnobrązowe. Za ich piękną barwę odpowiada
Preferuje
klimat wilgotny i gorący, a więc hodowana jest głównie w Afryce Zachodniej,
Malezji, Brazyli, też w Meksyku, Ameryce i Wyspach Karaibskich.
Warto
docenić też obecność takich składników jak polifenole,
które z kolei sprawiają, że czekolada ma właściwości przeciwzapalne.
Ponadto
kakao , spożywane na gorzko, zapobiega utlenianiu „złego” cholesterolu LDL,
który powoduje tworzenie laszek miażdżycowych. Z kolei powoduje gromadzenie „dobrego” cholesterolu HDL. Z
kolei masło czekoladowe, czekolada zawiera takie tłuszcze jak kwas oleinowy(nienasycony),
stearynowy i palmitynowy.
Tylko gdy
stosujemy tą czekoladę i kakao ewidentnie dla zdrowia, warto wybierać taką
gorzką czekoladę, o zawartości powyżej 70% polifenoli.
No i
oczywiście pamiętajcie, moi Czytelnicy, że od nadmiaru słodkości na pewno
kilogramów na dłuższą metę nie ubędzie. Zarazem ma też w sładzie teobrominy i
trochę kofeiny, pite przed snem może trochę pobudzać. Teraz już z większą aprobatą pozwolicie sobie na kubek gorącego kakao zimą :) . Na zdrowie!
Komentarze
Prześlij komentarz